Papryka konserwowa (chrupiąca).
Przepis:
SKŁADNIKI:
- 5kg papryki najlepiej kolorowej.
- 4 szt. papryki chili (2 czerwone i 2 zielone)
- 1kg marchwi
- 1kg cebuli
- 2-3 główki czosnku (POLSKIEGO!)
- pieprz, ziele
angielskie, liść laurowy,gorczyca,
- OLEJ( 1 łyżka do każdego słoika)
Zalewa:
Ilości podane dla zachowania proporcji, zależnie od wielkości słoiczków
zalewy trzeba zrobić 2-3 takie porcje.
- 1,5 litra wody
- 250ml octu 10%
- 100g soli
- 250g cukru
wszystkie te składniki zagotować.
Wykonanie:
wsypujemy po
0,5 łyżeczki gorczycy
4-5 ziarenek ziela
0,5 łyżeczki ziarenek pieprzu
1 liść laurowy
1 obrany ząbek czosnku
paprykę dokładnie umyć usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski
o szerokości ok. 2cm lub w kostkę (raczej dużą).
cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1cm.
obraną marchew kroimy w kostkę lub plastry ok. 0,5 cm grubości
do słoików z przyprawami dodajemy po 2-3 plastry cebuli kilka plastrów
marchewki wkładamy paprykę, nie upychajcie niech ma trochę luzu.
dodajemy gorącą zalewę, musi zakryć paprykę,1 łyżkę oleju.
zakręcamy słoik.
Jako że zalewamy gorącym płynem wkładamy do pasteryzacji w gorącą wodę
i pasteryzujemy 3-5 minut. po czym dokręcamy i odwrócone zostawiamy do ostygnięcia.
Myślę że, nie muszę dodawać aby słoiki były wyparzone...
|
Sałatka była rewelacyjna!!!!! Próbowałam dopóki dna nie zobaczyłam w słoiku:))))
OdpowiedzUsuńDobrze brat , że się wreszcie zdecydowałeś podzielić swoimi talentami z innymi.:)
Ja na pewno nie raz skorzystam z Twojego przepisu !!!
Całuski:)