Przetwory coś pysznego na zagrychę

Sałatka szwedzka.
Przepis:
 
Składniki:
  • 4kg ogórków
  • 1kg cebuli
  • 1kg marchwi
  • 250ml. (szklanka) oleju
  • 0,5l octu 10%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4-5 dużych łyżek soli (grubo ziarnistej)
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,gorczyca, czosnek (POLSKI)

wykonanie:
ogórki dokładnie umyć, obrać cebulę i marchew. Warzywa pokroić w cienkie plasterki do pokrojonych warzyw dodać sól, ocet, olej i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 12-16 godzin. Po tym czasie do wyparzonych słoików, słoiki po umyciu najlepiej wyparzyć w piekarniku w temp. 150°C przez 10 min.
wsypujemy po (proporcje na słoik wielkości ok 350ml/ np. po dżemie)
0,5 łyżeczki gorczycy
4-5 ziarenek ziela
0,5 łyżeczki ziarenek pieprzu
1 liść laurowy (dwa jeśli są małe)
1 obrany ząbek czosnku
teraz nakładamy warzywa po czym płyn który pozostanie dolewamy do słoiczków (nie musi zakrywać warzyw)
słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 7-10min. Po czym dokręcamy i odwrócone do góry dnem zostawiamy do wystygnięcia.

Sałatka szwedzka i po lewej papryka konserwowa (chrupiąca!)
Papryka konserwowa (chrupiąca).
Przepis:

SKŁADNIKI:

- 5kg papryki najlepiej kolorowej.
- 4 szt. papryki chili (2 czerwone i 2 zielone)
- 1kg marchwi
- 1kg cebuli
- 2-3 główki czosnku (POLSKIEGO!)
 - pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,gorczyca,
- OLEJ( 1 łyżka do każdego słoika)
Zalewa:
Ilości podane dla zachowania proporcji, zależnie od wielkości słoiczków 
zalewy trzeba zrobić 2-3 takie porcje.
- 1,5 litra wody
- 250ml octu 10%
- 100g soli
- 250g cukru
wszystkie te składniki zagotować.

Wykonanie:

wsypujemy po
0,5 łyżeczki gorczycy
4-5 ziarenek ziela
0,5 łyżeczki ziarenek pieprzu
1 liść laurowy 
1 obrany ząbek czosnku
paprykę dokładnie umyć usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski
o szerokości ok. 2cm lub w kostkę (raczej dużą).
cebulę obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1cm.
obraną marchew kroimy w kostkę lub plastry ok. 0,5 cm grubości
do  słoików z przyprawami dodajemy po 2-3 plastry cebuli kilka plastrów
marchewki wkładamy paprykę, nie upychajcie niech ma trochę luzu.
dodajemy gorącą zalewę, musi zakryć paprykę,1 łyżkę oleju.
zakręcamy słoik.
Jako że zalewamy gorącym płynem wkładamy  do pasteryzacji w gorącą wodę
i pasteryzujemy 3-5 minut. po czym dokręcamy i odwrócone zostawiamy do ostygnięcia.
Myślę że, nie muszę dodawać aby słoiki były wyparzone...





Ogórki kwaszone i kwaszone na zupę ogórkową (krojone w kostkę)

Ogórki kwaszone

Kabaczek konserwowy.

Kabaczek konserwowy.

Kabaczek konserwowy.

Sałatka TATUSIA.

Przepis:
 
składniki:
  • 5kg ogórków
  • 1,5kg cebuli
  • 1,5kg marchwi
  • 1,5kg kolorowej papryki (czerwonej i żółtej, NIE ZIELONEJ)
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 zielone papryczki chili
  • 0,5 l octu 10%
  • 0,5, l oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 6 dużych łyżek soli
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, czosnek (POLSKI)
     
    wykonanie:
    ogórki dokładnie umyć, obrać cebulę i marchew. Warzywa pokroić w cienkie plasterki
    dodajemy paprykę którą po umyciu i obraniu kroimy w paski.
    do pokrojonych warzyw dodać sól, ocet, olej i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 12-16 godzin. Po tym czasie do wyparzonych słoików, słoiki po umyciu najlepiej wyparzyć w piekarniku w temp. 150°C przez 10 min.
    wsypujemy po (proporcje na słoik wielkości ok 350ml/ np. po dżemie)
    0,5 łyżeczki gorczycy
    4-5 ziarenek ziela
    0,5 łyżeczki ziarenek pieprzu
    1 liść laurowy (dwa jeśli są małe)
    1 obrany ząbek czosnku
    teraz nakładamy warzywa po czym płyn który pozostanie dolewamy do słoiczków (nie musi zakrywać warzyw)
    słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 7-10min. Po czym dokręcamy i odwrócone do góry dnem zostawiamy do wystygnięcia.


1 komentarz:

  1. Sałatka była rewelacyjna!!!!! Próbowałam dopóki dna nie zobaczyłam w słoiku:))))
    Dobrze brat , że się wreszcie zdecydowałeś podzielić swoimi talentami z innymi.:)
    Ja na pewno nie raz skorzystam z Twojego przepisu !!!
    Całuski:)

    OdpowiedzUsuń