Kulinaria czyli pichcenie


piure ziemniaczane z bekonem i szczypiorkiem (fajowskie)

Składniki:

1-1,5kg ziemniaków
200g wędzonego boczku (surowy lub parzony)
1 pęczek szczypiorku
0,5 łyżeczki pieprzu
sól do smaku

przygotowanie:

obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, w czasie gdy ziemniaki się gotują
pokroić boczek w drobną kostkę i dość mocno przysmażyć na patelni,
gdy się zrumieni dodać posiekany szczypiorek i smażyć jeszcze ok. 1 min.
całość dodać do odcedzonych ziemniaków i utłuc.


piure ziemniaczane z groszkiem (to jest dopiero wyczesane)

składniki:
1-1,5kg ziemniaków
puszka zielonego groszku
szklanka mleka
2 ząbki czosnku
ok. 50g masła
oczywiście sól do smaku

Przygotowanie:

obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie,
po odcedzeniu postawić garnek z powrotem na ogniu
dolać mleko i dodać masło zacząć rozgniatać ziemniaki.
rozgniecione ziemniaki odstawić z palnika wcisnąć czosnek i dodać groszek (oczywiste
że bez zalewy)
całość dokładnie rozgnieść lub lepiej zmiksować.

1 komentarz:

  1. A gdzie masz zdjęcia tych pyszności:) Tak w ciemno mam próbować:))))
    Całuski brat:)
    Ps. Wywal tę teściową bo się ludzie boją wchodzić na Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń