piure
ziemniaczane z bekonem i szczypiorkiem (fajowskie)
Składniki:
1-1,5kg
ziemniaków
200g
wędzonego boczku (surowy lub parzony)
1
pęczek szczypiorku
0,5
łyżeczki pieprzu
sól
do smaku
przygotowanie:
obrać
i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, w czasie gdy ziemniaki się
gotują
pokroić
boczek w drobną kostkę i dość mocno przysmażyć na patelni,
gdy
się zrumieni dodać posiekany szczypiorek i smażyć jeszcze ok. 1
min.
całość
dodać do odcedzonych ziemniaków i utłuc.
piure
ziemniaczane z groszkiem (to jest dopiero wyczesane)
składniki:
1-1,5kg
ziemniaków
puszka
zielonego groszku
szklanka
mleka
2
ząbki czosnku
ok.
50g masła
oczywiście
sól do smaku
Przygotowanie:
obrać
i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie,
po
odcedzeniu postawić garnek z powrotem na ogniu
dolać
mleko i dodać masło zacząć rozgniatać ziemniaki.
rozgniecione
ziemniaki odstawić z palnika wcisnąć czosnek i dodać groszek
(oczywiste
że
bez zalewy)
całość
dokładnie rozgnieść lub lepiej zmiksować.
A gdzie masz zdjęcia tych pyszności:) Tak w ciemno mam próbować:))))
OdpowiedzUsuńCałuski brat:)
Ps. Wywal tę teściową bo się ludzie boją wchodzić na Twojego bloga.